خدمات تلفن همراه

احکام شرعی - احکام روزه/ - راه ثابت شدن اول ماه - تطابق با فتوای آیت الله العظمی مکارم

1730 - اول ماه به پنج چیز ثابت می شود: اول : آنکه خود انسان ماه را ببیند.( اما ديدن با دوربين و وسايل ديگري از اين قبيل كافي نيست .)

1731 - اگر حاکم شرع حکم کند که اول ماه است ، کسی هم که تقلید او را نمی کند،باید به حکم او عمل نماید، ولی کسی که می داند حاکم شرع اشتباه کرده ، نمی تواند به حکم او عمل نماید.

1732 - اول ماه با پیشگویی منجمین ثابت نمی شود، ولی اگر انسان از گفته آنان یقین پیدا کند، باید به آن عمل نماید.

1733 - بلند بودن ماه یا دیر غروب کردن آن ، دلیل نمی شود که شب پیش ، شب اول ماه بوده است .

1734 - اگر اول ماه رمضان برای کسی ثابت نشود و روزه نگیرد، چنانچه دومرد عادل بگویند که شب پیش ماه را دیده ایم ، باید روزه آن روز را قضا نماید.

1735 - اگر در شهری اول ماه ثابت شود، ( براي شهرهاي ديگر كه با آن نزديك است كافي است ، و همچنين شهرهاي دوردستي كه افق آنها با هم متحد است . همچنين اگر در بلاد شرقي ماه ديده شود، براي كساني كه در بلاد غربي نسبت به آنها باشند كافي است (مثل اين كه ماه در مشهدثابت شود، مسلما براي كساني كه در تهران هستند كافي است ، ولي عكس آن كفايت نمي كند).) برای مردم شهر دیگر فایده ندارد، مگر آن دو شهر با هم نزدیک باشند، یا انسان بداند که افق آنها یکی است .

1736 - اول ماه به تلگراف ثابت نمی شود، مگر دو شهری که از یکی به دیگری تلگراف کرده اند نزدیک یا هم افق باشند و انسان بداند تلگراف از روی حکم حاکم شرع یا شهادت دو مرد عادل بوده است . ( اين مسأله در رساله آيةالله مكارم شيرازي ذكر نشده است .)

1737 - روزی را که انسان نمی داند آخر رمضان است یا اول شوال ، باید روزه بگیرد،( اما اگر در اثناي روز ثابت شود كه اول شوال است ، بايد افطار كند،هرچند مغرب باشد.) ولی اگر پیش از مغرب بفهمد که اول شوال است ، باید افطار کند.

1738 - اگر زندانی نتواند به ماه رمضان یقین کند، باید به گمان عمل نماید، و اگر آن هم ممکن نباشد، هر ماهی را که روزه بگیرد صحیح است . و بنابراحتیاط واجب باید بعد از گذشتن یازده ماه از ماهی که روزه گرفته ، دوباره یک ماه روزه بگیرد. ( پايان مسأله در رساله آيةالله مكارم شيرازي .) ولی اگر بعد گمان پیدا کرد، باید به آن عمل نماید.

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 87,659,513