احکام شرعی - احکام بعد از مرگ/ - احکام غسل و کفن و نماز و دفن میت/ - احکام غسل میت - تطابق با فتوای آیت الله العظمی گلپایگانی

550 - واجب است میت را سه غسل بدهند: اول : به آبی که با سدر مخلوط باشد.دوم : به آبی که با کافور مخلوط باشد. سوم : با آب خالص .

551 - سدر و کافور باید به اندازه ای زیاد نباشد که آب را مضاف کند و به اندازه ای هم کم نباشد که نگویند سدر و کافور با آب مخلوط شده است .

552 - اگر سدر و کافور به اندازه ای که لازم است پیدا نشود، بنابر احتیاطواجب باید مقداری که به آن دسترسی دارند، در آب بریزند.

553 - ( كسي كه براي حج يا عمره احرام بسته است اگر پيش از تمام كردن طواف حج يا عمره بميرد نبايد او را با آب كافور غسل دهند و به جاي آن با آب خالص غسلش دهند.) کسی که برای حج احرام بسته است ، اگر پیش از تمام کردن سعی بین صفا و مروه بمیرد، نباید او را با آب کافور غسل دهند و به جای آن باید باآب خالص غسلش بدهند، و همچنین اگر در احرام عمره پیش از کوتاه کردن مو،بمیرد.

554 - اگر سدر و کافور یا یکی از اینها پیدا نشود یا استعمال آن جایز نباشد،مثل آن که غصبی باشد، باید بجای هر کدام که ممکن نیست ، میت را با آب خالص غسل بدهند.

555 - کسی که میت را غسل می دهد باید مسلمان دوازده امامی و عاقل ( و بالغ باشد و مسايل غسل را بداند.) باشدو مسایل غسل را هم بداند، و بنابر احتیاط واجب بالغ باشد.

556 - کسی که میت را غسل می دهد، باید قصد قربت داشته باشد، یعنی غسل را برای انجام فرمان خداوند عالم بجا آورد. ( و براي غسل دوم و سوم هم ، نيت غسل را تجديد نمايد.) و اگر به همین نیت تا آخر غسل سوم باقی باشد، کافی است و تجدید لازم نیست .

557 - غسل بچه مسلمان اگر چه از زنا باشد، واجب است . و غسل و کفن ودفن کافر و اولاد او جایز نیست . و کسی که از بچگی دیوانه بوده و به حال دیوانگی بالغ شده چنانچه پدر و مادر او یا یکی از آنان مسلمان باشند، باید اورا غسل داد و اگر هیچ کدام آنان مسلمان نباشند، غسل دادن او جایز نیست . ( و اگر بچه در دارالاسلام پيدا شود و معلوم نباشد كه پدر و مادر او يا يكي از آنان مسلمان است يا نه ، محكوم به اسلام است و بايد او را غسل دهند.)

558 - بچه سقط شده را اگر چهار ماه یا بیشتر دارد، ( يا اگر چهار ماه ندارد ولي خلقتش تمام باشد بايد غسل بدهند و اگرچهار ماه ندارد و خلقتش هم تمام نشده ، بايد در پارچه اي بپيچند و بدون غسل دفن كنند.) باید غسل بدهند، و اگر چهارماه ندارد، باید در پارچه ای بپیچند و بدون غسل دفن کنند.

559 - اگر مرد زن را، و زن مرد را غسل بدهد، باطل است . ولی زن می تواندشوهر خود را غسل دهد و شوهر هم می تواند زن خود را غسل دهد، اگر چه احتیاطمستحب آن است که زن شوهر خود، و شوهر زن خود را غسل ندهد.

560 - مرد می تواند دختر بچه ای را که سن او از سه سال بیشتر نیست ، غسل دهد. زن هم می تواند پسر بچه ای را که سه سال بیشتر ندارد، غسل دهد.

561 - اگر برای غسل دادن میتی که مرد است مرد پیدا نشود، زنانی که با او نسبت دارند و محرمند مثل مادر و خواهر و عمه و خاله ، یا به واسطه شیرخوردن با اومحرم شده اند، می توانند ( با رعايت ستر عورت ...) غسلش بدهند. و نیز اگر برای غسل میت زن ، زن دیگری نباشد، مردهایی که با او نسبت دارند و محرمند، یا به واسطه شیرخوردن با اومحرم شده اند، می توانند ( با رعايت ستر عورت ...) از زیر لباس او را غسل دهند.

562 - اگر میت و کسی که او را غسل می دهد، هر دو مرد یا هر دو زن باشند، ( بهتر آن است كه غير از عورت ، جاهاي ديگر ميت برهنه باشد.)جایز است که غیراز عورت ، جاهای دیگر میت برهنه باشد، و همین طور اگر محرم باشند.

563 - نگاه کردن به عورت میت حرام است ، و کسی که او را غسل می دهد اگر نگاه کند معصیت کرده ، ولی غسل باطل نمی شود.

564 - اگر جایی از بدن میت نجس باشد، باید پیش از آنکه آنجا را غسل بدهند، آب بکشند. و احتیاط مستحب آن است که تمام بدن میت ، پیش از شروع به غسل پاک باشد.

565 - غسل میت مثل غسل جنابت است و احتیاط واجب آن است که تا غسل ترتیبی ممکن است ، میت را غسل ارتماسی ندهند. ( ولي در غسل ترتيبي فرو بردن هر يك از سه قسمت بدن ميت را در آب كثير، بي اشكال است .) و احتیاط مستحب آن است که درغسل ترتیبی هر یک از سه قسمت بدن را در آب فرو نبرند بلکه آب را روی آن بریزند.

566 - کسی را که در حال حیض یا در حال جنابت مرده ، لازم نیست غسل حیض یا غسل جنابت بدهند، بلکه همان غسل میت برای او کافی است .

567 - جایز نیست که برای غسل دادن میت مزد بگیرند، ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی غسل حرام نیست . ( و اگر كسي براي گرفتن مزد ميت را غسل دهد، آن غسل باطل است .)

568 - اگر آب پیدا نشود، یا استعمال آن مانعی داشته باشد، باید عوض هر غسل ، میت را یک تیمم بدهند. ( و احتياط واجب آن است كه يك تيمم ديگر هم عوض هر سه غسل بدهند. واگر كسي كه تيمم مي دهد در تيمم سوم قصد ما في الذمه نمايد، يعني نيت كند كه اين تيمم را براي آنكه به تكليف عمل شده باشد انجام مي دهم ، تيمم چهارم لازم نيست .)

569 - کسی که میت را تیمم می دهد، ( بايد دست خود را به زمين بزند و به صورت و پشت دستهاي ميت بكشد. واگر ممكن باشد، احتياط واجب آن است كه با دست ميت هم او را تيمم بدهد.) می تواند در صورت امکان دست میت را به زمین بزند و به صورت و پشت دستهایش بکشد. و اگر به این صورت ممکن باشد، لازم نیست به دست زنده هم او را تیمم داد، اگر چه احتیاط استحبابی جمع است .

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 180,419,134