احکام شرعی - کسانی که نمیتوانند در مال خود تصرف کنند - تطابق با فتوای آیت الله العظمی مکارم

2252 - بچه ای که بالغ نشده شرعا نمی تواند در مال خود تصرف کند. و نشانه بالغ شدن یکی از سه چیز است : اول : روییدن موی درشت زیر شکم بالای عورت . دوم :بیرون آمدن منی . سوم : تمام شدن پانزده سال قمری در مرد و تمام شدن نه سال قمری در زن .

2253 - روییدن موی درشت در صورت و پشت لب ( و مانند آن ، دليل بر بلوغ نيست و همچنين درشت شدن صدا، مگر اين كه از اين راه يقين به بالغ شدن حاصل شود.) و در سینه و زیر بغل و درشت شدن صدا و مانند اینها نشانه بالغ شدن نیست ، مگر انسان به واسطه اینها به بالغ شدن یقین کند.

2254 - دیوانه و سفیه یعنی کسی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف می کند ( و توانايي بر نگهداري و معامله ندارد، حق ندارند در مال خود تصرف كنند، بلكه بايد زير نظر ولي آنها باشد. و كسي كه ورشكست شده ، يعني بدهكاري اوبيش از سرمايه موجود است ، و طلبكاران از حاكم شرع خواسته اند كه او رااز تصرف دراموالش ممنوع كند، بعد از حكم حاكم ، حق تصرف در اموال خود را ندارد.)اگر در حال بالغ شدن سفیه باشد یا حاکم شرع او را از تصرف در اموالش جلوگیری کرده باشد نمی توانند در مال خود تصرف نمایند.

2255 - کسی که گاهی عاقل و گاهی دیوانه است ، تصرفی که موقع دیوانگی در مال خودمی کند صحیح نیست .

2256 - انسان می تواند در مرضی که به آن مرض از دنیا می رود هر قدر از مال خودرا به مصرف خود و عیال و مهمان و کارهایی که اسراف شمرده نمی شود برساند. و نیز اگر مال خود را به کسی ببخشد یا ارزانتر از قیمت بفروشد ( اشكال ندارد، ولي احتياط آن است كه در مرضي كه با آن از دنيا مي رود(يعني در آستانه مرگ ) در بيش از ثلث مال خود چنين تصرفاتي نكند مگر با اجازه ورثه .) یا اجاره دهدصحیح است .

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 180,468,222