احکام شرعی - احکام بعد از مرگ/ - احکام غسل و کفن و نماز و دفن میت/ - احکام کفن میت - تطابق با فتوای آیت الله العظمی مکارم

570 - میت مسلمان را باید با سه پارچه که آنها را لنگ و پیراهن و سرتاسری می گویند، کفن نمایند.

571 - لنگ باید از ناف تا زانو، اطراف بدن را بپوشاند، و بهتر آن است که از سینه تا روی پا برسد. و بنابر احتیاط واجب پیراهن باید از سرشانه تا نصف ساق پا تمام بدن را بپوشاند، و درازای سرتاسری ( بنابر احتياط واجب ...) باید به قدری باشد که بستن دو سر آن ممکن باشد، و پهنای آن باید به اندازه ای باشد که یک طرف آن روی طرف دیگر بیاید.

572 - مقداری از لنگ ، که از ناف تا زانو را می پوشاند و مقداری از پیراهن که از شانه تا نصف ساق را می پوشاند، مقدار واجب کفن است . و آنچه بیشتر از این مقدار در مسأله قبل گفته شد، مقدار مستحب کفن می باشد. ( اين مسأله در رساله آيةالله مكارم شيرازي ذكر نشده است .)

573 - ( كفن را به طور متعارف از واجب و مستحب مي توان از اموال ميت برداشت ، هر چند صغير داشته باشد. اما زايد بر متعارف را نمي توان از حق صغيربرداشت ، مگر اينكه وصيت كرده باشد، كه در اين صورت مي توان مقدار اضافي را ازثلث حساب كرد.) اگر ورثه بالغ باشند و اجازه دهند که بیشتر از مقدار واجب کفن را،که در مسأله قبل گفته شد از سهم آنان بردارند، اشکال ندارد. و احتیاط واجب آن است که بیشتر از مقدار واجب کفن و همچنین مقداری را که احتیاطا لازم است ، از سهم وارثی که بالغ نشده ، برندارند.

574 - اگر کسی وصیت کرده باشد که مقدار مستحب کفن را که در دو مسأله قبل گفته شد، از ثلث مال او بردارند، یا وصیت کرده باشد ثلث مال را به مصرف خوداو برسانند، ولی مصرف آن را معین نکرده باشد، یا فقط مصرف مقداری از آن را معین کرده باشد، می توانند مقدار مستحب کفن را از ثلث مال او بردارند.

575 - ( مقدار واجب كفن و هزينه واجبات ديگر مانند غسل و حنوط و دفن را ازاصل مال بر مي دارند، و احتياجي به وصيت ندارد. و اگر ميت مالي نداشته باشد، ازبيت المال مي دهند.) اگر میت وصیت نکرده باشد که کفن را از ثلث مال او بردارند، می توانند به طور متعارف که لایق شأن میت می باشد، کفن و چیزهای دیگری را که ازواجبات دفن است از اصل مال بردارند.

576 - کفن زن بر شوهر است ، اگر چه زن از خود مال داشته باشد. و همچنین اگرزن را به شرحی که در کتاب طلاق گفته می شود، طلاق رجعی بدهند و پیش از تمام شدن عده بمیرد، شوهرش باید کفن او را بدهد. و چنانچه شوهر بالغ نباشد یا دیوانه باشد، ولی شوهر باید از مال او کفن زن را بدهد.

577 - کفن میت بر خویشان او واجب نیست ، اگر چه مخارج او در حال زندگی برآنان واجب باشد. ( و ميت مالي هم نداشته باشد. ولي اگر راه ديگري نباشد، احتياط واجب آن است كه شخصي كه ميت واجب النفقه او است ، كفن او را بدهد.)

578 - احتیاط واجب آن است که هر یک از سه پارچه کفن به قدری ( ضخيم باشد كه زير آن پيدا نباشد.) نازک نباشد که بدن میت از زیر آن پیدا باشد.

579 - کفن کردن ( پارچه غصبي ...) با چیز غصبی ، اگر چیز دیگری هم پیدا نشود، جایز نیست . وچنانچه کفن میت غصبی باشد و صاحب آن راضی نباشد، باید از تنش بیرون آورند، اگر چه او را دفن کرده باشند. ( و اين بر عهده كسي است كه اين كار را كرده . و همچنين ...) و همچنین جایز نیست با پوست مردار او را کفن کنند.

580 - کفن کردن میت با چیز نجس ( جايز نيست . و احتياط واجب آن است كه با پارچه ابريشمي خالص ياپارچه طلا بافت ، كفن نكنند، مگر اينكه ناچار باشند.) و با پارچه ابریشمی خالص جایز نیست ،ولی در حال ناچاری اشکال ندارد. و احتیاط واجب آن است که با پارچه طلاباف هم میت را کفن نکنند، مگر در حال ناچاری .

581 - کفن کردن با پارچه ای که از پشم یا موی حیوان حرام گوشت تهیه شده ، در حال اختیار جایز نیست . ( بنابر احتياط واجب . و كفن كردن در پوست حيوانات هر چند حلال گوشت باشد، در غير حال ضرورت اشكال دارد. ولي كفن كردن با پارچه اي كه از پشم يا موي حيوان حلال گوشت تهيه شده اشكال ندارد، اگر چه احتياط مستحب ترك آن است .) ولی اگر پوست حیوان حلال گوشت را طوری درست کنند که به آن جامه گفته شود، می شود با آن میت را کفن کنند. و همچنین اگر کفن ازمو و پشم حیوان حلال گوشت باشد اشکال ندارد، اگر چه احتیاط مستحب آن است که بااین دو هم کفن ننمایند.

582 - اگر کفن میت به نجاست خود او، یا به نجاست دیگری نجس شود، ( بايد آن را بشويند يا اگر كفن ضايع نمي شود، قسمت نجس را ببرند. و اگرممكن نيست ، چنانچه بتوانند آن را عوض كنند.) چنانچه کفن ضایع نمی شود، باید مقدار نجس را بشویند یا ببرند. ولی اگر در قبرگذاشته باشند، بهتر است که ببرند. بلکه اگر بیرون آوردن میت اهانت به او باشد،بریدن واجب می شود. و اگر شستن یا بریدن آن ممکن نیست ، در صورتی که عوض کردن آن ممکن باشد، باید عوض نمایند.

583 - کسی که برای حج یا عمره احرام بسته ، اگر بمیرد باید مثل دیگران کفن شود،و پوشاندن سر و صورتش اشکال ندارد.

584 - مستحب است انسان درحال سلامتی ، کفن و سدر و کافور خود را تهیه کند.

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 180,449,171