احکام شرعی - احکام خمس/ - مال حلال مخلوط به حرام - تطابق با فتوای آیت الله العظمی فاضل

1813 - اگر مال حلال با مال حرام بطوری مخلوط شود که انسان نتواند آنها را ازیکدیگر تشخیص دهد و صاحب مال حرام و مقدار آن ، هیچ کدام معلوم نباشد، بایدخمس تمام مال را بدهد و بعد از دادن خمس ، بقیه مال حلال می شود. ( و بنابر احتياط واجب اين خمس را به قصد ما في الذمه (اعم از خمس اصطلاحي و صدقه ) از طرف مالك بپردازد.)

1814 - اگر مال حلال با حرام مخلوط شود و انسان مقدار حرام را بداند ولی صاحب آن را نشناسد، باید آن مقدار را به نیت صاحبش صدقه بدهد و احتیاطواجب آن است که از حاکم شرع هم اذن بگیرد.

1815 - اگر مال حلال با حرام مخلوط شود و انسان مقدار حرام را نداند ولی صاحبش را بشناسد، باید یکدیگر را راضی نمایند و چنانچه صاحب مال راضی نشود، در صورتی که انسان بداند چیز معینی مال اوست و شک کند که بیشتر از آن هم مال اوهست یا نه ، باید چیزی را که یقین دارد مال اوست به او بدهد، و احتیاط مستحب آن است مقدار بیشتری را که احتمال می دهد مال اوست به او بدهد.

1816 - اگر خمس مال حلال مخلوط به حرام را بدهد و بعد بفهمد که مقدار حرام بیشتر از خمس بوده ، چنانچه مقدار زیادی معلوم باشد، ( بنابر احتياط مستحب ...) بنابر احتیاط واجب مقداری را که می داند از خمس بیشتر بوده ، از طرف صاحب آن صدقه بدهد.

1817 - اگر خمس مال حلال مخلوط به حرام را بدهد، ( و بعد از آن صاحبش معلوم شود چيزي بر او نيست ، ولي اگر مالي را كه صاحبش را نمي شناسد به نيت او صدقه بدهد و بعد از آن صاحبش پيدا شد، واجب است به مقدار مالش به او بدهد.) یا مالی که صاحبش رانمی شناسد به نیت او صدقه بدهد، بعد از آنکه صاحبش پیدا شد بنابر احتیاطواجب باید به مقدار مالش به او بدهد.

1818 - اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداندکه صاحب آن از چند نفر معین بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست ، ( بايد قرعه بيندازد، و به نام هر كس افتاد، مال را به او بدهد.) به احتیاطواجب باید از تمام آنان تحصیل رضایت نماید، و اگر ممکن نگردید باید قرعه بیندازد و به نام هر کس افتاد مال را به او بدهند.

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 180,449,171