احکام شرعی - احکام خرید و فروش/ - مواردی که انسان میتواند معامله را به هم بزند - تطابق با فتوای آیت الله العظمی صافی
نرم افزارهای رایگان تلفن همراه
بازی و سرگرمی
قرآن
مفاتیح
نهج البلاغه
صحیفه سجادیه
اوقات شرعی
مسائل شرعی
گنجینه معنوی
آشپزی
مناسبت ها
الحان قرآن
صحیفه نور امام خمینی ره
پنل عضویت
تطابق با فتوای
آیت الله العظمی امام خمینی
آیت الله العظمی گلپایگانی
آیت الله العظمی خویی
آیت الله العظمی اراکی
آیت الله العظمی سیستانی
آیت الله العظمی مکارم
آیت الله العظمی فاضل
آیت الله العظمی صافی
آیت الله العظمی بهجت
2124 - حق به هم زدن معامله را خیار می گویند و خریدار و فروشنده ( در دوازده صورت ... (توضيح : آيةالله صافي گلپايگاني شرط هفتم را دردو قسمت بيان فرموده اند، و به همين جهت دوازده صورت شده است .) در یازده صورت می توانند معامله را به هم بزنند: اول : آنکه از مجلس معامله متفرق نشده باشند، و این خیار را (خیار مجلس ) می گویند. دوم : آنکه مغبون شده باشند (خیارغبن ). سوم : در معامله قرارداد کنند که تا مدت معینی هر دو یا یکی از آنان بتوانند معامله را به هم بزنند (خیار شرط). چهارم : فروشنده یا خریدار مال خودرا بهتر از آنچه هست نشان دهد و طوری کند که قیمت مال در نظر مردم زیاد شود(خیار تدلیس ). پنجم : فروشنده یا خریدار شرط کند که کاری انجام دهد یا شرطکند مالی را که می دهد طور مخصوصی باشد و به آن شرط عمل نکند، که در این صورت دیگری می تواند معامله را به هم بزند (خیار تخلف شرط). ششم : در جنس یا عوض آن عیبی باشد (خیار عیب ).
2125 - اگر خریدار قیمت جنس را نداند یا در موقع معامله غلفت کند و جنس راگرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه بقدری گران خریده که مردم او را مغبون می دانند و به کمی و زیادی آن اهمیت می دهند می تواند معامله را به هم بزند، و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند یا موقع معامله غلفت کند و جنس راارزانتر از قیمت آن بفروشد، در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند و او را مغبون بدانند، می تواند معامله را به هم بزند.
2126 - در معامله بیع شرط، که مثلا خانه هزار تومانی را به دویست تومان می فروشند و قرار می گذارند که اگر فروشنده سر مدت پول را بدهد بتواند معامله را به هم بزند، در صورتی که خریدار و فروشنده قصد خرید و فروش داشته باشند،معامله صحیح است .
2127 - در معامله بیع شرط، اگرچه فروشنده اطمینان داشته باشد که هرگاه سر مدت پول را ندهد خریدار ملک را به او می دهد معامله صحیح است ، ولی اگر سر مدت پول را ندهد حق ندارد ملک را از خریدار مطالبه کند، ( پايان مسأله در رساله آيةالله صافي گلپايگاني .) و اگر خریدار بمیرد نمی تواند ملک را از ورثه او مطالبه نماید.
2128 - اگر چای اعلا را با چای پست مخلوط کند و به اسم چای اعلا بفروشد، مشتری می تواند معامله را به هم بزند.
2129 - اگر خریدار بفهمد ( مال معيني را كه خريده عيبي دارد...) مالی را که گرفته عیبی دارد، مثلا حیوانی را بخردو بفهمد که یک چشم آن کور است ، چنانچه آن عیب پیش از معامله در مال بوده واو نمی دانسته ، می تواند معامله را به هم بزند ( و آن مال را به فروشنده برگرداند، و احتياط واجب اين است كه باامكان برگرداندن آن به فروشنده و به هم زدن معامله ، به آن اكتفا كند، و اگربرگرداندن آن به فروشنده به واسطه تغييري كه در آن حاصل شده يا تصرفي كه مانع از رد باشد در آن كرده باشد، در اين صورت فرق قيمت سالم و معيوب آن را معين كند...) یا فرق قیمت سالم و معیوب آن را معین کند و به نسبت تفاوت قیمت سالم و معیوب از پولی که به فروشنده داده پس بگیرد، مثلا مالی را که به چهار تومان خریده اگر بفهمد معیوب است ، در صورتی که قیمت سالم آن هشت تومان و قیمت معیوب آن شش تومان باشد چون فرق قیمت سالم و معیوب یک چهارم می باشد می تواند یک چهارم پولی را که داده یعنی یک تومان از فروشنده بگیرد.
2130 - اگر فروشنده بفهمد ( در عوض معيني كه ...) در عوضی که گرفته عیبی هست ، چنانچه آن عیب پیش از معامله در عوض بوده و او نمی دانسته ، می تواند معامله را به هم بزند ( و آن عوض را به صاحبش برگرداند، و احتياط واجب آن است كه باامكان برگرداندن آن به صاحبش و به هم زدن معامله به آن اكتفا كند، و اگربرگرداندن آن به صاحب آن به واسطه تغييري كه در آن حاصل شده يا تصرفي كه مانع از رد آن باشد كرده باشد، در اين صورت تفاوت قيمت سالم و معيوب را به دستوري كه در مسأله 2129 گفته شد بگيرد.)یا تفاوت قیمت سالم و معیوب را به دستوری که در مسأله پیش گفته شد بگیرد.
2131 - اگر بعد از معامله و پیش از تحویل گرفتن مال عیبی در آن پیدا شود ( و يا در عوض مال ، بعد از معامله و پيش از تحويل گرفتن عيبي پيدا شودفروشنده يا خريدار مي توانند به دستوري كه در مسأله 2129 گفته شد عمل نمايند.)خریدار می تواند معامله را به هم بزند، و نیز اگر در عوض مال ، بعد از معامله و پیش از تحویل گرفتن عیبی پیدا شود فروشنده می تواند معامله را به هم بزند، ولی اگر بخواهند تفاوت قیمت بگیرند اشکال دارد.
2132 - اگر بعد از معامله عیب مال را بفهمد و فورا معامله را به هم نزند دیگر حق به هم زدن معامله را ندارد. ( مگر آنكه جاهل به مسأله باشد، كه وقتي فهميد، مي تواند معامله را به هم بزند. و اگر بعد از حصول مانع از رد مال به فروشنده ، ملتفت عيب شود، اگر فوراتفاوت قيمت صحيح و معيوب را مطالبه نكرد حق مطالبه او ساقط نمي شود.)
2133 - هرگاه بعد از خریدن جنس عیب آن را بفهمد، اگرچه فروشنده حاضر نباشد،می تواند معامله را به هم بزند.
2134 - در چهار صورت اگر خریدار بفهمد مال عیبی دارد نمی تواند معامله را به هم بزند یا تفاوت قیمت بگیرد: اول : آنکه موقع خریدن عیب مال را بداند. دوم : به عیب مال راضی شود. سوم : در وقت معامله بگوید اگر مال عیبی داشته باشد پس نمی دهم و تفاوت قیمت هم نمی گیرم . چهارم : فروشنده در وقت معامله بگوید این مال را با هر عیبی که دارد می فروشم ، ولی اگر عیبی را معین کند و بگوید مال را با این عیب می فروشم و معلوم شود عیب دیگری هم دارد، خریدار می تواند برای عیبی که فروشنده معین نکرده مال را پس دهد ( و در صورتي كه نتواند پس دهد تفاوت قيمت بگيرد.) یا تفاوت بگیرد.
2135 - ( اگر خريدار در مال تصرف كند بطوري كه مال به حال اول نباشد و تغييري كند، مثل آنكه جامه را ببرد، يا گندم را آرد كند، بعد بفهمد مال عيبي دارد،نمي تواند معامله را به هم بزند، ولي مي تواند تفاوت قيمت بگيرد. و همچنين اگربعد از تحويل گرفتن مال عيب ديگري در آن پيدا شود. ولي اگر حيوان معيوبي رابخرد...) در سه صورت اگر خریدار بفهمد مال عیبی دارد نمی تواند معامله را به هم بزند، ولی می تواند تفاوت قیمت بگیرد: اول : آنکه بعد از معامله تغییری در مال بدهد که مردم بگویند بطوری که خریداری و تحویل داه شده باقی نمانده است . دوم : بعد از معامله بفهمد مال عیب دارد و فقط حق برگرداندن آن را ساقط کند.سوم : بعد از تحویل گرفتن مال عیب دیگری در آن پیدا کند، ولی اگر حیوان معیوبی را بخرد و پیش از گذشتن سه روز عیب دیگری پیدا کند، اگر چه آن را تحویل گرفته باشد باز هم می تواند آن را پس دهد، و نیز اگر فقط خریدار تا مدتی حق به هم زدن معامله را داشته باشد و در آن مدت مال عیب دیگری پیدا کند، اگرچه آن را تحویل گرفته باشد می تواند معامله را به هم بزند.
2136 - اگر انسان مالی داشته باشد که خودش آن را ندیده و دیگری خصوصیات آن رابرای او گفته باشد، چنانچه او همان خصوصیات را به مشتری بگوید و آن را بفروشد وبعد از فروش بفهمد که بهتر از آن بوده ، می تواند معامله را به هم بزند.
مراثی (نوحه) توسط حاج منصور ارضی بمناسبت ایام فاطمیه درباره حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها از سایت شهید آوینی با عنوان نقش پیشانی ما یا فاطمه ست
سخنرانی توسط حجت الاسلام و المسلمین سید حسین هاشمی نژاد درباره دین از سایت راسخون با عنوان برزخ
مدایح (به شادی ) توسط حاج حسین سیب سرخی بمناسبت ذی القعده درباره امام رضا علیه السلام از سایت تبیان با عنوان خورشید هشتم
ادعیه (دعاخوانی) توسط استاد عباس صالحی درباره مناجات خمس عشر از سایت راسخون با عنوان مرحوم حاج عباس صالحی - مناجات خمسه عشر - مناجات التائبین به همراه ترجمه فارسی
تلاوت توسط استاد محمد صدیق منشاوی درباره 26 - شعراء از سایت الکعبه با عنوان الشعراء 78-89 العراق
مناجات توسط حاج منصور ارضی بمناسبت رمضان المبارک درباره راز و نیاز با خدا از سایت راسخون با عنوان شب 29ماه مبارک رمضان1391
اذان توسط شیخ محمد علی الطاروطی درباره 103 - عصر از سایت الکعبه با عنوان اذان العصر للشیخ محمد الطاروطى
ترتیل توسط شیخ خالد عبدالکافی درباره 112 - اخلاص از سایت mp3quran.net با عنوان قرآن کریم سوره اخلاص - حفص از عاصم
ندبه انتظار توسط حاج سیدمجید بنی فاطمه بمناسبت شعبان المعظم درباره حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف از سایت راسخون با عنوان میلاد امام زمان (عج) | حاج سید مجید بنی فاطمه : غم عشقت مرا بیچاره کرده (مناجات)
کتاب صوتی توسط حجت الاسلام و المسلمین علی ملکی از سایت پی سی دانلود با عنوان ترجمه شنیداری قرآن کریم - ویژه جوانان و نوجوانان - علی ملکی - سوره التغابن
درس حوزوی توسط آیت الله العظمی مظاهری درباره دین از سایت راسخون با عنوان اگر مرجوم از حفیره فرار کرد آیا باید او را برگردانند یا نه؟
کلیپ سخنان توسط آیت الله العظمی بهجت درباره دین از سایت مرکز تنظیم و نشر آثار آیت الله العظمی بهجت ره با عنوان دعا برای نجات همه مسلمانان از بلاها
در باره ما
|
تماس با ما
|
نظرخواهی
|
سایت جایگزین
خدمات تلفن همراه
مر
ا
جعه: 180,468,222