احکام شرعی - احکام زکات/ - شرایط کسانی که مستحق زکاتند - تطابق با فتوای آیت الله العظمی بهجت

1942 - کسی که زکات می گیرد باید شیعه دوازده امامی باشد، و اگر از راه شرعی شیعه بودن کسی ثابت شود و به او زکات بدهد و زکات تلف شود بعد معلوم شودشیعه نموده لازم نیست دوباره زکات بدهد. ( اين مسأله در رساله آيةالله بهجت ذكر نشده است .)

1943 - اگر طفل یا دیوانه ای از شیعه فقیر باشد انسان می تواند به ولی او زکات بدهد، ( كه به مصرف او برساند.) به قصد اینکه آنچه را می دهد ملک طفل یا دیوانه باشد.

1944 - اگر به ولی طفل و دیوانه دسترسی ندارد می تواند خودش یا به وسیله یک نفر امین زکات را به مصرف طفل یا دیوانه برساند و باید موقعی که زکات به مصرف آنان می رسد نیت زکات کنند.

1945 - به فقیری که گدایی می کند می شود زکات داد، ولی به کسی که زکات رادر معصیت مصرف می کند نمی شود زکات داد. ( اين مسأله در رساله آيةالله بهجت ذكر نشده است .)

1946 - ( به كسي كه معصيت كبيره واموري كه در اسلام منكر و قبيح هستندانجام دهد، مخصوصا كسي كه آشكارا معصيت انجام مي دهد، مگر بقدر ضروريات او وخانواده اش ، بنابر احتياط زكات ندهند.) به کسی که معصیت کبیره را آشکارا بجا می آورد احتیاط واجب آن است که زکات ندهند.

1947 - به کسی که بدهکار است و نمی تواند بدهی خود را بدهد اگرچه مخارج او برانسان واجب باشد می شود زکات داد، ولی اگر زن برای خرجی خودش قرض کرده باشد شوهر نمی تواند بدهی او را از زکات بدهد بلکه اگر کس دیگری هم که مخارج اوبرانسان واجب است برای خرجی خود قرض کند احتیاط واجب آن است که بدهی اورااز زکات ندهد. ( اين مسأله در رساله آيةالله بهجت ذكر نشده است .)

1948 - انسان نمی تواند مخارج کسانی را که مثل اولاد خرجشان بر او واجب است اززکات بدهد ( ولي اگر مخارج آنان را ندهد، ديگران مي توانند به آنان زكات بدهند.) ولی دیگران می توانند به آنان زکات بدهند.

1949 - اکر انسان زکات به پسرش بدهد که خرج زن و نوکر و کلفت خود نماید،اشکال ندارد.

1950 - اگر پسر به کتابهای علمی دینی احتیاج داشته باشد پدر می تواند برای خریدن آنها به او زکات بدهد. ( اين مسأله در رساله آيةالله بهجت ذكر نشده است .)

1951 - پدر می تواند به پسرش زکات بدهد که برای خود زن بگیرد پسر هم می تواند برای آن که پدرش زن بگیرد، ( اين مسأله در رساله آيةالله بهجت ذكر نشده است .) زکات خود را به او بدهد.

1952 - به زنی که شوهرش مخارج او را نمی دهد یا خرجی نمی دهد ولی زن می تواند اورا به دادن خرجی مجبور کند نمی شود زکات داد.

1953 - زنی که صیغه شده اگر فقیر باشد شوهرش و دیگران می توانند به او زکات بدهند ولی اگر شوهرش در ضمن عقد شرط کند که مخارج او را بدهد یا به جهت دیگری دادن مخارجش بر او واجب باشد، در صورتی که بتواند مخارج آن زن را بدهد یا زن بتواند او را مجبور کند، ( نمي شود به آن زن از سهم فقرا زكات داد.) نمی شود به آن زن زکات داد.

1954 - زن می تواند به شوهر فقیر خود زکات بدهد اگر چه شوهر زکات را صرف مخارج خود آن زن نماید.

1955 - سید نمی تواند از غیر سید زکات بگیرد ولی اگر خمس وسایر وجوهات کفایت مخارج او را نکند و از گفتن زکات ناچار باشد می تواند از غیر سید زکات بگیرد ولی احتیاط واجب آن است که اگر ممکن باشد فقط به مقداری که برای مخارج ( سالانه اش ضروري باشد بگيرد، و اگر در اثناي سال از زكات بي نياز شد،َن را اعاده يا به مصرف مستحقين زكات به اذن اهلش برساند و خودش از خمس استفاده كند.)روزانه اش ناچار است بگیرد.

1956 - به کسی که معلوم نیست سید است یا نه می شود زکات داد. ( اين مسأله در رساله آيةالله بهجت ذكر نشده است .)

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 180,451,169