احکام شرعی - احکام بعد از مرگ/ - احکام غسل و کفن و نماز و دفن میت/ - احکام نماز میت - تطابق با فتوای آیت الله العظمی بهجت

594 - نمازخواندن بر میت ( شيعه اثنا عشري واجب است . بلكه بر هر مسلمان كه شهادتين مي گويد،مادام چيزي كه منافات با شهادتين دارد از او صادر نشده باشد، بنابر اقوي واجب است . و جايز نيست نماز ميت بر كساني كه محكوم به كفر هستند، مثل غلاة و خوارج ونواصب . و همچنين واجب است نماز ميت بر بچه اگر شش سال او تمام شده باشد،بلكه بنابر احتياط اگر عارف به نماز باشد و كمتر از شش سال هم داشته باشد. ولي بايد پدر و مادر آن بچه يا يكي از آنان مسلمان باشند. و اگر عارف به نماز نيست ،بايد شش سالش تمام شده باشد.) مسلمان ، اگر چه بچه باشد، واجب است . ولی باید پدر و مادر آن بچه یا یکی از آنان مسلمان باشند و شش سال بچه تمام شده باشد.

595 - نماز میت باید بعد از غسل و حنوط و کفن کردن او خوانده شود. ( و اگر وظيفه غير از غسل و حنوط و كفن است ، آنچه وظيفه است انجام بگيرد، و بعد از آن نماز خوانده شود. و اگر پيش از اينها...) و اگرپیش از اینها یا در بین اینها بخوانند، اگر چه از روی فراموشی یا ندانستن مسأله باشد، کافی نیست .

596 - کسی که می خواهد نماز میت بخواند، لازم نیست با وضو یا غسل یا تیمم باشدو بدن و لباسش پاک باشد. و اگر لباس او غصبی هم باشد، اشکال ندارد. ( ولي احتياط در اين است كه اگر غسل بر او واجب است ، بدون غسل يا تيمم بدل از غسل اگر وظيفه اش تيمم است ، نماز نخواند.) اگر چه احتیاط مستحب آن است که تمام چیزهایی را که در نمازهای دیگر لازم است رعایت کند.

597 - کسی که به میت نماز می خواند، باید رو به قبله باشد و نیز واجب است میت را مقابل او به پشت بخوابانند، به طوری که سر او به طرف راست نمازگزار وپای او بطرف چپ نمازگزار باشد.

598 - مکان نمازگزار باید از جای میت پست یا بلندتر نباشد. ( به طوري كه عرفا نماز بر اين ميت صدق نكند. ولي ...) ولی پستی و بلندی مختصر اشکال ندارد.

599 - نمازگزار باید از میت دور نباشد. ( به طوري كه عرفا نماز براي ميت صدق نكند. ولي كسي كه ...) ولی کسی که نماز میت را به جماعت می خواند، اگر از میت دور باشد، چنانچه صفها به یکدیگر متصل باشد، اشکال ندارد.

600 - نمازگزار باید مقابل میت بایستد. ولی اگر نماز به جماعت خوانده شودو صف جماعت از دو طرف میت بگذرد، نماز کسانی که مقابل میت نیستند، اشکال ندارد.

601 - بین میت و نمازگزار باید پرده و دیوار یا چیزی مانند اینهانباشد ( به طوري كه نماز بر آن ميت عرفا صدق نكند. ولي اگر...) ولی اگر میت در تابوت و مانند آن باشد، اشکال ندارد.

602 - در وقت خواندن نماز، باید عورت میت پوشیده باشد و اگر کفن کردن اوممکن نیست ، باید عورتش را اگر چه با تخته و آجر و مانند اینها باشدبپوشانند.

603 - نماز میت را باید ایستاده و با قصد قربت بخواند. و در موقع نیت ، میت را معین کند، مثلا نیت کند نماز می خوانم بر این میت قربة الی الله .

604 - اگر کسی نباشد که بتواند نماز میت را ایستاده بخواند، می شود نشسته بر اونماز خواند.

605 - اگر میت وصیت کرده باشد که شخص معینی بر او نماز بخواند، احتیاطواجب آن است که آن شخص از ولی میت اجازه بگیرد و بر ولی هم بنابر احتیاطواجب ، واجب است که اجازه بدهد. ( اين مسأله در رساله آيةالله بهجت ذكر نشده است .)

606 - مکروه است بر میت چند مرتبه نماز بخوانند، ( در صورتي كه در هر دو نماز از تمام خصوصيات مثل هم باشند يا در دومي ترجيح به ترك نماز باشد. ولي اگر ميت صاحب فضيلت ايماني مانند حضرت حمزه وفاطمه بنت اسد و سهل بن حنيف باشد، مكروه نيست .) ولی اگر میت اهل علم وتقوی باشد مکروه نیست .

607 - اگر میت را عمدا یا از روی فراموشی یا به جهت عذری بدون نماز دفن کنند،یا بعد از دفن معلوم شود، نمازی که بر او خوانده شده باطل بوده است ، ( اگر خارج كردن ميت از قبر ممكن نيست يا موجب بي احترامي به او مي شود،واجب است به قبر او نماز بخوانند، و الا احتمال دارد مثل غسل دادن و كفن كردن ميت ، بيرون آوردن ميت و نماز برابر بدن او خواندن ، واجب باشد.) تا وقتی جسد او از هم نپاشیده ، واجب است با شرطهایی که برای نماز میت گفته شد به قبرش نماز بخوانند.

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 180,459,547